Op bezoek bij Harmen Stam

PROJECT ENGINEER BIJ WEPRO INGENIEURSBUREAU

“Het mooiste van mijn vak? In een nieuwe fabriek door je eigen idee lopen. Wat je in 3D op de pc hebt getekend, zie je in het echt. Dat is de droom van elke engineer”, vertelt Harmen Stam. De afgelopen vijf jaar deed hij via Wepro verschillende engineeringsopdrachten, voornamelijk bij FrieslandCampina. De vrijheid, die vindt hij super.

Hoewel hij pienter genoeg was, had Harmen (29 jaar) als tiener nooit zin om in de boeken te duiken. Na zijn MBO-opleiding ging hij als spuiter aan de slag bij een autostraalbedrijf. Na een jaar wist hij het al: dat ging hij niet zijn leven lang volhouden. “Toen ben ik een avondstudie HBO werktuigbouwkunde begonnen. Dat was echt hard werken, want ik was iedere dag na mijn werk met studeren bezig. Dat ging met ups en downs. Het kostte me zelfs vriendschappen. Maar als ik ergens aan begin, maak ik het af. Als ik zie waar ik nu sta, heb ik er geen moment spijt van gehad.”

Direct een klik
Vijf jaar geleden rondde hij zijn studie af. Toen hij na zijn afstuderen zag dat Wepro Ingenieursbureau collega’s zocht, ging hij binnen een week op sollicitatiegesprek. “Mijn oorspronkelijke
plan was om het onderwijs in te gaan als docent werktuigbouwkunde en daarvoor wilde ik eerst praktijkervaring opdoen. De sollicitatie bij Wepro was een heel open en persoonlijk gesprek.
Het klikte direct met mijn projectcoördinator. Wat mij daarbij opviel, was de oprechte interesse in mij als persoon. Wie ik ben als mens en met welke interesses en ambities. Inmiddels bevalt
het me zo goed bij Wepro, dat ik mijn docentschap op de lange baan heb geschoven.”

ZZP-gevoel
Vrijheid, dat vindt hij het leukste van het werk bij Wepro. “Het is alsof je ZZP-er bent, maar dan met de zekerheid van een vaste werkgever. Als ik over twee weken een dag vrij wil hebben, dan
plan ik dat gewoon in. Past het in het project, dan doet Wepro daar niet moeilijk over.” Een andere belangrijke pre is het goede contact dat hij met de projectcoördinator heeft, die zorgt voor de opdrachten. Deze luistert naar zijn wensen, vraagt na welke doelen Harmen voor het komend jaar heeft en inventariseert na elk project welke richting Harmen met zijn volgende opdracht op wil. Engineering of liever aansturing? Alles is mogelijk om mijn ambitie na te streven. “Mijn uitgangspunt is dat ik maximaal een uur wil reizen. Ik woon met mijn vrouw en dochter in Winneweer, een
dorp bij Appingedam. Groningen, Friesland en zelfs Emmen is te doen. Soms vind ik een opdracht zó interessant, dat ik in de kost ga.” Een prima wisselwerking, zoals goed werkgeverschap
bedoeld is en volledig in lijn met de kernwaarden van Wepro, commitment en wederkerigheid.

 

Van begin tot eind betrokkenheid
De afgelopen jaren heeft Harmen een reeks aan boeiende projecten uitgevoerd, ook in samenwerking met partner PPV Engineering B.V. Bij zijn eerste project viel Harmen letterlijk met de neus in de boter. FrieslandCampina wilde vanwege de groeiende vraag naar babyvoeding een nieuwe fabriek bouwen in Borculo. Hij deed de ‘piping engineering’ voor de leidingen die zijn bedoeld voor de ingrediënten melk, wei en andere vloeistoffen Eerst het ontwerp, daarna de uitvoering en vervolgens de koppeling van de leidingen aan de bestaande fabriek. “Van begin tot het eind bij zo’n project betrokken zijn, dat is de droom van elke engineer. Eerst staan er alleen lijntjes op papier. Vervolgens vertaal je dat in een 3D-ontwerp. Daarna volgt de echte constructie. Je ziet dan hoe groot die kleppen in het echt zijn; dat is gaaf. Natuurlijk wijzigt er nog van alles, want het is een dynamisch proces. Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Leidingen op drie meter hoogte plaatsen is bijvoorbeeld niet handig. Daarom is het zo’n groot voordeel om niet alleen aan de tekentafel te zitten, maar ook de uitvoering te begeleiden.”

Aansturende rol
De projecten die volgden waren weer bij FrieslandCampina, voor de vestigingen in Leeuwarden en in Noordwijk. Daarna deed hij 3D-modellering voor Royal Huisman Shipyard. Zijn laatste opdracht voerde Harmen weer uit voor FrieslandCampina, dit keer in Marum. Het betrof een CIP10 Project, waarbij de afkorting CIP staat voor Cleaning In Place. Met CIP10 koos de opdrachtgever voor een nieuwe methode van reiniging. “Bij dit project was ik de construction manager. Dat hield in dat ik de contractors aanstuurde, dus de aannemers, lassers en andere constructeurs. Omdat het de eerste keer was dat ik zo’n coördinerende rol had, heb ik van tevoren via Wepro de vierdaagse opleiding PRINCE2 gevolgd. Dat gaf mij houvast. Ik vond het een uitdaging en een mooie leerervaring, maar ik kies in een volgend project weer voor engineering. Creatief nadenken, dat is mijn passie”, vertelt Harmen.

Niet vastroesten
Juist die afwisseling in projecten spreekt Harmen bijzonder aan in het werken voor Wepro. “Je krijgt hier niet de kans om ergens vast te roesten. Ik ben jong, dus ik wil van alles leren. Als ik een cursus wil volgen, kan dat altijd. Wepro vindt dit de normaalste zaak van de wereld. Ik heb zeker de ambitie om door te groeien, bijvoorbeeld tot lead engineer of projectleider. Wepro biedt mij daarin alle mogelijkheden. Of ik nog tips of wensen heb? Het zou goed zijn als we als bureau meer naamsbekendheid opbouwen. Als ingenieursbureau moeten we daarom verder groeien en ons meer profileren. Goed om te zien dat Wepro meer actief is op social media en bezig is met een nieuwe website.”

2018-03-06T15:12:32+00:00By |Categories: Nieuws|